Ergenlikte Öfke Kontrolü İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

25 Nisan 2018

ergenlikte öfke

Söz gümüşse, sükut altındır.

Ergenlikte Öfke Kontrolü İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayatın kritik dönemeçlerinden biri olan ergenlik dönemi buluğ çağı ile erişkinlik dönemine kadar sürer. Çocuk bu süreçte fiziki olarak ciddi bir büyüme yaşarken duygusal olarak da çeşitli çelişkiler yaşar. Bu sebeple anlamsız gibi görülebilen, ancak bu dönemin bir parçası olan öfke, kızgınlık ve bunun dışa vurumu sıkça karşımıza çıkar. Dolayısıyla ergenlikte öfke kontrolü bu süreçte bilgili olma ve çocukla doğru iletişimi kurabilmeyi oldukça önemli kılar. Çocuk, yaşadığı karmaşık duygular sebebiyle yaşadığı zorlukları ailesinden saklayabilir ve dertlerini kendi başına halletmeye çalışıp kendini çok zor bir duruma atabilir. Velilerin bilinçli olması bu süreçte önemlidir.

Ergenlik Döneminde Öfke Kendini Nasıl Gösterir

Öfkenin dereceleri vardır. Hafif bir rahatsızlık da şiddet ve fiziki müdahale de öfkenin çeşitli aşamalarından biridir. Ergenlik döneminde öfke kontrolü sağlamada yaşanan zorluklar bu öfkeyi yıkıcı, zedeleyici boyutlara taşıyabilmektedir. Çocuğun ergenlik sürecinde, arkadaşlarıyla arasındaki paylaşımın artması ve yönlendirmeye açık olması bu öfke kontrolünü zorlaştıran unsurlardan biridir. Aile çocukla diyalog kurmakta zorlanır, dolayısıyla çocuk ile kendisini doğru yönlendirecek kişiler arasında ilişkiler zayıflamaya başlar.

Bu noktada önemli olan öfkenin sebeplerine derinlemesine inmektir. Ergenlik döneminde öfkenin, çocuğun kendisinden kaynaklanan sebepleri olduğu gibi çevre etmenli sebepler de söz konusudur. Çocuk; bu süreçte yaşadığı kıskançlık, üzüntü, toplumdan dışlanmışlık, kaygı, hayal kırıklığı, maruz kaldığı tehdit, saldırı gibi durumları çevresine öfke olarak yansıtabilir. Bu bakımdan ergenlikte öfke kontrolünün sağlanması, öfkenin kaynağının ne olduğu yönünde yapılacak doğru bir tespitle mümkündür.

Öfke Kontrolü İçin Çocuğa Nasıl Yaklaşmak Gerekir

Ergenlikte öfke kontrolü için okul ile koordineli bir çalışma yapılmalıdır. Veli, mutlaka çocuğun okuldaki hal ve davranışlarından da haberdar olmalıdır. Öte yandan bu süreçte çocuk, bir birey olarak ele alınmalı sıkıntıları dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Çocuk, karşısında halinden anlayan veya herhangi bir sorunu olduğunda kendisini dinleyecek birilerinin olduğunun farkına olmalıdır. Nihayetinde ergenlikte öfke kontrolü sağlanması çocukla sorunlar üzerinde yapılacak tartışmalar, fikir alışverişleri, öneriler ve neticesinde varılacak bir tespit üzerinden mümkün olacaktır.

Etiketler: kontrol öfke ergenlik


Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!