Ev Elektriği Tesisatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

20 Eylül 2017

Bir enerji çeşidi olarak kullanılan elektrik dünyada kullanılan en yaygın enerji türüdür.

Bir enerji çeşidi olarak kullanılan elektrik dünyada kullanılan en yaygın enerji türüdür. Sanayide, iş yerlerinde, evlerimizde kısacası hayatımızın her köşesinde kullanmaktadır. Bu yapılarda kullanılan elektrik; elektrik tesisatı ile güvenli ve zahmetsiz bir şekilde kullanmaktadır. 

Elektrik tesisatı ise bir yapının tüm ısı, ışık ve güç kaynağını iç mekânlara dağıtma sistemidir. Tesisatın döşenmesinde ise genellikle iki yol kullanılır sıva üstü ve sıva altı. Sıva üstü elektrik tesisatı ise tehlike arz edebileceğinden dolayı günümüzde çok fazla rağbet görmemektedir. Ancak inşaat sonrası ihtiyaca göre veya sıva altı kablo kanallarını yetersiz olduğu durumlarda kullanılır. Sıva üstü tesisatta tehlikenin önüne geçmek için gerekli şekilde izole edilmiş,

TSE sertifikalarına sahip, zedelenmemiş kaliteli kabloların kullanılması gerekir. Kullanılacak olan yapıda insanların kolay ulaşamayacağı yükseklikte ve kablo kanalları içerisinde muhafazalı bir sıva üstü elektrik tesisatı tercih edilmelidir. Sıva üstü tesisatında kullanılan malzemelerin başında kroşenler gelir. Bu malzeme sıva üstü tesisatın en önemli montaj elemanıdır. İletim kablolarının sıva üstüne montajını sağlar.

Dübeller


Bir diğer montaj elemanı olan dübeller; beton, duvar veya ahşap gibi yerlerde deliğe montaj elemanı olarak çakılan, çeşitli uzunlukta ve kalınlıkta olup istenilen araç gereci tutturmayı sağlar. Kablo kanalları ise tehlikeyi minimuma indirip tesisata estetik katar. Ayrıca kablo çekilen yerdeki yağış rutubet gibi dış etkenlerden korur. Sıva altı tesisatı ise henüz inşaat aşamasında iken yapılmasından dolayı duvar yüzeyinde kanallar görünmez, bütün bağlantılar yüzeyin arkasında kalır.  Kullanılan malzemelerde dikkat edilmesi gerekenler ise yanmayan ve paslanmayan malzemelerin kullanımına dikkat edilmesi gereklidir.

Sıva altı tesisatın döşenmesine ise ilk olarak boruların yani kanalların yerleştirilmesi gerekir. Bunlar projede önceden belirlenir ve inşaat buna göre yapılır. Ardından buat ve kasaların yerleştirilmesi vardır. Burada ise elektrikli devrelerde akımı kollara ayırma aşaması vardır. Ardından kablolar çekilmeye başlanır. Boruların içinden kabloların geçmesi için kılavuz teller ve susta adı verilen aletler kullanılır. Akım uçlarının buat kapağına değmemesi ve kabloların karışık olmamasına dikkat edilir. Elektrik tesisatı döşemesinin son aşamasında dışarıda görünen anahtar, priz ve duyların montajı gerçekleştirilir.
Elektrik tesisatı son derecede önemli bir uygulamadır. Tesisat döşeme sırasında yapılacak ufak hatalar büyük tehlikelere yol açabileceğinden işin ehli firmalar ile anlaşılmalıdır. 



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!