EVDE KÜTÜPHANE DEKORASYONU

20 Temmuz 2017

kütüphane

Evinizin bir köşesini kitaplara ayırmaya ne dersiniz? Oluşturacağınız bir kütüphane ile hem dekorasyonunuza hava katacak hem de kitaplarınız için özel bir mekan oluşturacaksınız.

Kitaplar kimilerine göre yalnızca birer kağıt yığınını ifade ederken, kimilerine göre mutluluğun tarifidir aslında. İçinde hüzün de barındırsa okumanın tadına varmış olmaktır o mutluluğun kaynağı. Binbir his taşır yapraklarında. Kokusu dahi huzuru saklar da bağımlılık yaratır çoğu insanda. Haliyle yanı başımızdan ayırmak istemediğimiz, bir an önce tekrar dalmak istediğimiz dünyamıza kolaylıkla ulaşabilmek ve baktığımızda karşımızda görebilmek elbette ayrı bir mutluluk olacaktır. Böylesine değer verdiğimiz kıymetli kitaplarımızı darmadağın öylece ortalıkta bırakmayı istemeyiz tabi ki. Sıradan bir kitaplık işimizi görse dahi bazılarımızın her kitaplığın kaldıramayacağı kadar fazla kitabı olabiliyor. Ayrıca bu kitaplar gün geçtikçe artmaya da devam ediyor. Sonuç olarak raflardan taşan çok kıymetli bu kitaplarımız için artık özel bir şeyler düşünme vakti. O halde kütüphanelerin yalnızca sosyal ortamlarda değil, sadece birkaç adım ötenizde de olabileceğini söylemeliyiz.




Odanızın bir duvarını yalnızca kitaplarınıza ayırmaya ne dersiniz? Seve seve dediğinizi duyar gibiyiz. Yok, duvar yetmez ayrı odaya çıkıyoruz derseniz de muhteşem bir fikir olduğunu söyleyebiliriz. Peki, hayata geçirilmesi çok mu zor? Elbette hayır. Özellikle kitapseverler için severek katlanılacak minik bir zahmet yalnızca. Birkaç değişiklik ve eskisinden daha fazla rafa sahip büyük bir kütüphane yeterli. Sonrası sizin yeteneğinize ve muhteşem hayal gücünüze kalmış. İster çapraz, ister yatay isterseniz de dikey olarak raflarınızı kitaplarınızla doldurabilirsiniz. Temizlik yaparken zorlayacak kadar dağınık olmasın yeter.




Tavana kadar uzanan bir kütüphaneyle hem yer tasarrufu sağlayabilir hem de zengin bir görüntü oluşturabilirsiniz. Böylece odanızın yüksekliğini de arttırmış olacaksınız. Kitaplığın altının bir iki raf yüksekliğinde olacak kadar kısmını dolap olarak da kullanabilirsiniz. Kullanacağınız duvar mutlaka iyi ışık alan bir taraf olmalı. Baktığınızda cazip durmalı, uykunuzu getirmemeli.

Duvarlarınızda beyaz gibi yorucu bir renk yerine daha yumuşak krem tonlarını, zeminde sıcak bir görüntü oluşturacak ahşap tonlarını kullanabilirsiniz. Açık renk duvarlara sahipseniz rafların arkasını daha renkli olacak şekilde boyayabilir veya duvar kağıdı kullanabilirsiniz.

Çalışma masanızı da içine alacak şekilde de bir dekorasyon yapabilirsiniz. Böylece ekstra yer sıkıntısı yaratmamış olursunuz. Hatta biraz abartabilir, yatağınızla kütüphanenizi iç içe kullanabilirsiniz. Sıcacık yatağınızdan çıkmak istemediğiniz zamanlarda kitaplarınıza kolayca ulaşabilirsiniz.  Ya da bunun yerine kitaplığınızı ortadan ayıran bir koltuk oldukça güzel duracaktır. Hem estetik olarak iyi bir dekorasyon fikri hem de tam bir okuma köşesi olacaktır.




Bir de şömineniz varsa kış geceleri kahve eşliğinde kitaplarınızın tadını çıkarmak için harika bir ortama sahip olacaksınız demektir. Birkaç minder ya da sallanan bir sandalye ile görüntüyü daha da zenginleştirebilirsiniz. Şunu da söylemeliyiz ki çatı katını değerlendirmek için kütüphaneden daha iyi bir fikir olamaz. Hem farklı bir dekorasyon yapmış hem de sadece kitaplıktan ziyade ayrıca sıcacık bir okuma odasına sahip olacaksınız.

Elbette ışıklandırmanın okuma için önemi ayrı. Odanın ışığıyla birlikte kullanacağınız okuma ışığı ile gözlerinizi de yormamış olacaksınız. Aynı zamanda odanın kendi ışık türü seçilirken de dikkat edilmeli, doğru olanı tercih etmelisiniz.

Kütüphanenizin bütün raflarını kitaplarla doldurmak zorunda da değilsiniz. Birtakım aksesuarlar, sevdiğiniz eşyalarınız, albümleriniz, radyo veya görmekten hoşlanacağınız dekoratif unsurları kitaplarınızın arasına serpiştirebilirsiniz.

Siz yeter ki kitaplarınıza özel bir yer ayırmaya karar verin. Oturma odanızda, yatak odanızda isterseniz başka bir odada kolaylıkla bir kütüphane oluşturabilirsiniz. Teknolojik ürünlerin arasında sıkışıp kaldığımız şu zamanda kitapları hala el üstünde tutan insanlar görmek güzel.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!