Evlerde Su Tasarruf Önerileri

08 Ağustos 2017

Su tasarrufu nedir? Tek cümleyle su tasarrufu, ekonomik ve ekolojik bir zorunluluktur.

Su tasarrufu nedir? Tek cümleyle su tasarrufu, ekonomik ve ekolojik bir zorunluluktur. Öncelikle günlük tüketiminizin ne kadar olduğunu ve hangi noktada yoğunlaştığını tespit etmeniz doğru yaklaşım olacaktır. Evinizde su tüketiminde tasarruf etmek için neler yapabilirsiniz?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Sifonun içine pet şişe yerleştirilmesi, arızalı su borularının tamir ettirilmesi, çiçeklerin sabah ya da akşam saatlerinde sulanması, elektrikli su ısıtıcılarına ihtiyaç kadar su koyulması, çamaşır makinesinin tam dolduğunda çalıştırılması, çatı oluklarından akan yağmur sularının daha sonra bahçe sulamak için biriktirilmesi, mutfaktaki musluğunuzun ucuna yağmurlama sistemi aparatı takılması, banyoda su tasarruflu duş başlığı ve sifon kullanılması, bulaşık yıkarken suyu açık bırakılmaması, yine bulaşıkların makineye koyulmadan önce ön yıkama yapmak yerine peçeteyle silinmesi, su içmek için bir bardağınızın ya da şişenizin olması, sebze ve meyvelerin elde yıkanması yerine su dolu bir kapta yıkanması… Kısa vadede yapılabilecek şey, bu ve benzeri yöntemlerle günlük su tüketiminin azaltılmasıdır.

En Çok Nerede Harcama Yapıyoruz?

Genellikle günlük su harcamamızın yüzde 40’ı banyodadır. Lavabo, banyo ve duştan gelen su, tuvalet rezervuarına yönlendirilerek önemli tasarruf sağlanabilir. Bu yöntem özellikle Japonya’da standart bir uygulama gibidir. Pek çok Japon’un evinde lavabo, rezervuara bağlı gideriyle klozetin arkasında bulunur.

Sifon ve musluk kaçakları, su tüketiminin önemli bir kısmını oluşturur. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi düşürülerek ayda ortalama 7 tonluk su tüketimini 3 tona düşürebiliriz. Banyoda ortalama 150 litrelik su harcamasını, akıllı duş sistemiyle %25 azaltabiliriz. Çok gerekmedikçe araba yıkamamak ya da çok az su kullanarak araba temizliği yapmak önemli bir tasarruf rakamı oluşturacaktır. Bir erkek, tıraş olurken musluğu açık tutuyorsa yılda ortalama 10 ton su harcar. Bir kişinin suyu kapatmadan diş fırçalaması, yılda 8 ton su israfına neden olur. Önemli bir önlem de basınç ayarlayıcıdır. Su saatinin önüne takılan basit ve ucuz bir cihazdır. Bu küçük cihaz ile hem tasarruf yapar hem de sabit su debisi sayesinde su tesisatınızı korumuş olursunuz. Su debisinin sabit olması çamaşır ve bulaşık makinenizi de koruyacaktır.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!