GASTROÖZOFAJİYEL REFLÜ NEDİRİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

19 Eylül 2017

GASTROÖZOFAJİYEL REFLÜ nasıl tedavi edilir

Mide içeriğinin kardiyadan özofagusa doğru yer değiştirmesine GASTROÖZOFAJİYEL REFLU hastalığı denilmektedir.

Normalde gün içinde gerçekleşen bir fizyolojik olay olmasına rağmen, kişide rahatsızlıklara neden olursa hastalık halini almaktadır. Yapılan araştırmalara göre Gastroözofajiyel reflu hastalığının en önemli nedenleri arasında obezite, bel çevresinin yağlanması, kişinin tükettikleri ve beslenme alışkanlıklarıdır. Diğer nedenleri ise viral enfeksiyonlar, azalmış alt özafagus sfinkter basıncı, mide fıtığı, artmış abdominal basınç, mide bolaşmasında gecikme ve tekrarlayan kusmalardır.

BULGULARI

Midede yanma, disfaji (yutma bozukluğu) , karın ağrısı, göğüs ağrısı, bulantı, geğirme, kanama, yenilen yiyeceklerin kusma olmadan ağza geri gelmesi (regürjitasyon)’ dur.

BESLENME TEDAVİSİ

  • Obezite ve bel çevresinin yağlanması abdominal basıncı arttırmasından dolayı Gastroözofajiyel refluyü tetiklemektedir. Bu yuzden diyetisyen eşliğinde kişinin ideal kilosuna ulaşması gerekmektedir. Bu yüzden kişiye özel diyet listesi hazırlanmalıdır.
  • Yapılan araştırmalara göre Proteinli besinler alt özafagus sfinkter basıncını attırması nedeniyle gastroözofajiyel reflu hastalarının diyetlerinde PROTEİN arttırılmalıdır.
  • Mide asidinin uyarılmasının önlemek için ACI BAHARATLAR, KARBONATLI İÇECEKLER, DOMATES, TURUNÇGİLLER, KAHVE, KOYU ÇAY, ÇİKOLATA, SOĞAN, ALKOL, ÇOK SICAK VE ÇOK SOĞUK BESİNLER TÜKETİLMEMELİDİR!
  • Yüksek yağlı beslenmek mide boşalmasını geciktirdiği ve alt özofagus sfinkter basıncını azalttığı için FAZLA YAĞLI BESİNLER önerilmemektedir.
  • Posa miktarı yüksek besinlerde bulunan fitik asit, apoptozise sebep olduğu için gastroözofaijyel reflu hastalarının beslenmesinde POSA arttırılması gerekmektedir.
  • Gastroözofajiyel Reflu hastalarında reflü yemek sonrasında sıkça görülmektedir. Bunun en büyük sebebi beslenme alışkanlıklarıdır. Bu yüzden öğünlerinin ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Öğünler arası en az 2 saat olmalı ve bir öğünde fazla yemek yenilmemelidir.
  • Mide gerilimini azaltmak için yemek sırasında sıvı alımı azaltılmalıdır. Sıvı daha çok öğünler arasında içilmelidir.
  • Beslenme ile alınan YÜKSEK MİKTARDA TUZ da Gastroözofajiyel reflu hastalığına olumsuz bir şekilde katkıda bulunduğu yapılan araştırmalarda gösterilmektedir.
  • Ayrıca Gastroözofaijyel reflu hastaları abdominal basıncı arttıran sıkı kemer kullanmamaları, yemekleri hızlı bir şekilde tüketmemeleri, yemekten sonra hemen yatmamaları gerekmektedir. Gastroözofajiyel reflu hastaları, yemek yedikten sonra en az 3-4 saat sonra uyumaları gerekmektedir.

Düşüncelerinizi yoruma yazarsanız seviniriz.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!