Hafıza Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

06 Mart 2018

Hafıza Geliştirme Teknikleri Nelerdir?

Hafıza verimli kullanıldığında neleri yapabildiğinize sizde şaşıracaksınız!

Bir insanın hafızası doğuştan çok iyi veya kötü değildir. Hiç şüphesiz kimi insanlar doğuştan yüksek hafızaya sahip olur. Ancak hayatta her şey için geçerli olduğu üzere, doğru metotlar ile üzerine çalışarak hafızayı geliştirmek de mümkündür. Hafıza geliştirme teknikleri; bu amaçla bilim adamları tarafından sıklıkla irdelenen ve üzerine araştırmalar yapılan bir alandır. Hafıza geliştirme teknikleri sayesinde kişi, hafızasını mümkün olan en yüksek kapasiteyle kullanmayı başarabilecektir. Öğrenciler açısından bu teknikleri uygulamak ders başarılarını doğrudan arttıracaktır. Doğru çalışma programını bu tekniklerle birleştirmek ders başarılarını büyük bir ivmeyle arttıracaktır. Şimdi hafızayı geliştirmek amacıyla uygulanabilecek beş tekniği inceleyelim.

  1. Stressiz ve yüksek konsantrasyonla yapılan çalışmalar bilgilerin hafızada daha rahat tutulmasını sağlar. Aksi bir durum; yani yoğun bir stres altında yapılacak çalışma muhakkak konsantrasyonu dağıtacaktır. Bu da çalışmanın verimini düşürecek, bilgilerin kısa sürede unutulmasına, hatta beyne hiç yerleşmemesine sebep olacaktır.


  1. Bilgileri şema halinde öğrenmek hafıza geliştirme tekniklerinin en önemlilerindendir. Konuları şemalara ayırarak çalışmak durumunda beyin her bir bilgiyi belirli bir kategoriye yerleştirecektir. Böylelikle öğrenim sistemli bir şekilde gerçekleşecektir. Burada önemli olan öğrencileri hangi bilgiyi hangi şemaya ekleyeceğini doğru bir şekilde belirlemesidir.


  1. Soru cevap tekniği ile yapılan çalışmalar, özellikle işitsel hafızayı harekete geçirmesi nedeniyle son derece verimlidir. Özellikle geniş bilgi havuzunu bünyesinde barındıran dersler için geçerli olacak bu teknikte soru cevap yoluyla yapılacak olan çalışmalar neticesinde, bu çalışmanın tekrarlı bir şekilde yapılmasıyla da öğrenci için bilgileri hafızada tutmak çok daha kolay hale gelecektir.


  1. Öğrencinin konuyu kendisine anlatma yoluyla yapacağı çalışmalar da hafıza geliştirme tekniklerinden biridir. Bu yol ile öğrenci, tıpkı bir öğretmen gibi konuyu kendine anlatır. Böylelikle öğrenci hem bilgileri tutarlı bir şekilde anlatmış olur hem de bu bilgileri hafızasına iyi bir şekilde yerleştirir.


  1. İlgi duyulan bir alanla ilgili yapılacak okumalar da hafızayı geliştirmek amacıyla yapılacak uygulamalardan biridir. Öğrenci, bu teknik ile ilgi duyduğu, okumaktan öğrenmekten zevk aldığı bir alan üzerine çeşitli bilgiler edinir. Bu bir spor dalı da olabilir, sinema da edebiyat da. Öğrenci bu çalışmayla, ilgi alanına ilişkin bilgileri devamlı bir şekilde öğrenerek beynini sürekli çalıştırır ve bunun olumlu etkileri derslere de yansır. Bu teknikle ilgili en önemli husus ilgi alanıyla ilgili yapılacak çalışmaların ders çalışmayı engelleyecek seviyeye ulaşmasına engel olmaktır.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!