Lavabo Tıkandığında Asla Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

08 Ağustos 2017

Lavaboların tıkanması ilk başta ev hanımları olmak üzere birçok kişinin canını sıkan bir durumdur.

Lavaboların tıkanması ilk başta ev hanımları olmak üzere birçok kişinin canını sıkan bir durumdur. Lavaboların tıkanmasında birkaç etken bulunmaktadır. Başlıca nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz. Çay çöplerinin lavaboya dökülmesi, meyve ve sebzelerin çamurlarını lavaboda temizlemek; patates, soğan, biber gibi sebzelerin kabuklarının lavabo giderine düşmesi, pirinç vb. şeyler yıkanıp ve süzdürülürken her seferde biraz lavaboya dökülmesi yine lavabonun tıkanmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Bunların yanında lavabo tıkanıklığına neden olabilecek durumlardan bazıları ise şöyledir; lavabonun yeterli eğime sahip olmaması, lavabo takılırken veya tesisatı döşenirken giderine harç vb. şeylerin dökülmüş olması.

Eğer lavabo açma yöntemleri nelerdir diye soracak olursanız onları da şu şekilde sıralayabiliriz.

1-      Akla belki de ilk gelebileceklerden birisi olan pompalama işlemidir. Pompalama işlemi ile lavabo açma şu şekilde gerçekleştirilmelidir. Öncelikle pompa lavabo gider deliğine tam oturtularak sıkıca 9-10 defa aşağı yukarı batırılır. Pompalama işlemi sırasında pompayı lavabodan ayırmadan işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu işlem sırasında lavabonun taşma deliğini de bir bez veya kalın bir parça kâğıt yardımıyla kapatmalısınız ki işiniz daha da kolaylaşsın. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra pompayı kaldırıp suyu açtıktan sonra lavabonuzun açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer lavabonuz açıldıysa işleminiz başarıyla tamamlanmış demektir. Eğer olmadıysa bir sonraki anlatacağımız işlemimizi denemenizi tavsiye ederiz.

2-      Lavabonuzun gider deliğini kapatacak şekilde 1 su bardağı karbonat dökün ve üstüne bir su bardağı sirke dökün. Sirke ve karbonatının birleşmesinden sonra karışım köpürebilir ve etrafa kimyasallar uçuşabilir. Bu durumu önlemek için lavaboya karbonat ve sirkeyi döktükten sonra lavabo deliğini örtecek şekilde bir bardak veya plastik kap koyup yarım saat bekletin. Yarım saat sonra koyduğunuz bardak veya plastik kabı alın ve lavabo gider deliğine bir sürahi/güğüm sıcak su dökün ve lavaboyu pompalayın. Bu esnada nefesinize kimyasal kaçmaması için maske kullanmanızı öneririz. Daha sonra musluğunuzu açıp işleminizin başarılı olup olmadığını deneyebilirsiniz. Eğer başarılı olmadıysa bir sonraki anlatacağımız işlemimizi denemenizi tavsiye ederiz.

3-      Lavabo gider deliğinizi kapatacak şekilde bir su bardağı karbonat dökün ve daha sonra üzerine iki yemek kaşığı ince (yemeklik) tuz ekleyin. Yarım saat beklettikten sonra üzerine bir sürahi/güğüm sıcak su dökün ve pompalayın. Daha sonra da lavabonuzun suyunu açıp işleminizin başarılı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bu işlemde başarılı olmadıysa bir sonraki işlemimizi denemenizi tavsiye ederiz.

 Yukarıdaki denemelerden hiçbirinde başarılı olamadıysanız artık hazır kimyasal bileşenleri kullanmanız gerekmektedir.

4-      Kimyasal lavabo açıcılarda lavabo açmanıza yardımcı olacak yardımcılardan birisidir. Lavabo açıcılar market ve bakkallarda cüzi miktarlarda satılmaktadır. Buralardan temin edebilirsiniz. Lavabo açıcıyı kullanmadan önce bir litre su kaynatmalısınız. Ve daha sonra lavabo açıcıyı açıp lavabonuzun gider deliğine döküp ardından da yavaşça sıcak suyu döküp üzerinize atlamamasına dikkat ediniz.10 dakika bekledikten sonra lavabonuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.Eğer yukarıda bahsettiğimiz işlemlerden hiçbiri lavabonuzu açmanıza yardımcı olmadıysa bu durumdan sonra sizin profesyonel yardıma ihtiyacınız car demektir. Bunun için çeşitli firmalar robot makinalar ile evinize gelerek makinalarında bulunan kamera sistemleri ile lavabonuzda olan sorunun nedenini bulma ve çözüme ulaşmada size yardımcı olmaktadır.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!