Mezuna Kalmak ve Mezuna Kalmış Öğrenciler İçin Yol Haritası Gelin Birlikte İnceleyelim!
Öğrenciler istedikleri üniversiteleri her zaman ilk denemelerinde kazanamayabilirler. Bunun için ikinci bir sınav maratonuna ihtiyaç duyulabilir. Bu son derece normal bir süreçtir ve öğrenciyi hiçbir şekilde küçük duruma düşürmez. Önemli olan sınava hazırlık sürecini en iyi şekilde değerlendirmektir. Mezuna kalmak gerektiği zaman öğrenciler tarafından tercih edilmesi gereken, aynı zamanda avantajlarının doğru tespit edilip doğru kullanılması gereken bir dönemdir. Bu süreç, çeşitli avantajları doğru kullanılarak değerlendirildiği takdirde arzu edilen sınav başarılarını beraberinde getirecektir. Unutmamak gerekir ki ilk sınav deneyiminde istediği üniversiteyi kazanamamış olan öğrenci, sırf bu sebeple hayallerinden kesinlikle vazgeçmemelidir. Şimdi mezuna kalma tercihi yapan öğrencilerin, sınav sürecinde nelere dikkat etmeleri gerektiğine maddeler halinde göz atalım:
Her şeyden önce mezuna kalmak tercihinin bir öğrenciye sağladığı en büyük avantaj artık okulun olmayışıdır. Bu süreçte öğrenci hedefleriyle baş başadır ve çalışmak için geniş bir süreye sahiptir. Öğrenci için boş zamanın fazla olması ders çalışma konsantrasyonunu düşürücü bir etki yaratabilir. Zira çalışacak vakit boştur ve bu da rehavet sonucu doğurabilir. Mezuna kalan öğrencinin bu oyuna düşmemesi gerekir.
Boş zamanı fazla olan mezunun yapması gereken mutlaka bir çalışma programı hazırlamasıdır. Unutulmamalıdır ki bu çalışma programında değişikliklere gitmeyi gerekli kılacak bir okul süreci bulunmamaktır. Dolayısıyla öğrenci, dikkatle hazırlanmış bir ders çalışma programı eşliğinde çalışmalarını gerçekleştirerek sınava hazırlık sürecini gerçekleştirmelidir.
Mezuna kalmak öğrencinin okul ve öğretmen takviyesinden eksik kalması demektir. Bu eksiği gidermek gerekir. Titiz bir şekilde seçilen özel ders hocasıyla yapılacak çalışmalar bu sebeple büyük önem taşımaktadır. Öğrenci bu sayede, eksik olduğu veya anlamadığı konularla ilgili ciddi bir takviye alma imkanına sahip olacaktır. Takıldığı konuları derhal sorabileceği bir desteği yanında bulacaktır.
Başarısız geçmiş bir deneyimin ardından verilen mezuna kalmak tercihi öğrenci üzerinde çeşitli stresler meydana getirebilir. Bunun etkisinden kurtulmak gerekir. Dolayısıyla öğrencinin gündelik hayatında, keyif aldığı çeşitli aktivitelere yer vermesi gerekir. Bu; spor yapmak, sinema veya tiyatroya gitmek yahut seyahat etmek olabilir. Kritik nokta, çalışma programında bunlara yer verilmesidir. Bu aktiviteler çalışma programında öngörülür şekilde gerçekleştirilmeli, mezuna kalan öğrenci mutlaka keyif aldığı faaliyetlere zaman ayırmalıdır.
Dikkatli bir şekilde hazırlanmış çalışma programının takibi ile, mezuna kalan öğrencinin keyif aldığı aktivitelerin titizlikle bir arada yürütülmesi nihayetinde arzu edilen başarıyı getirecektir. Önemli olan hedeflerin gerçekleştirileceğine duyulan inancı hiçbir zaman kaybetmemektir.