Pomodoro Tekniği İle Ders Çalışma

25 Şubat 2018

Pomodoro Tekniği İle Ders Çalışma

Nasıl Ders Çalışılır Sorusunun Cevabı: Pomodoro Tekniği!

Francesco Cirillo öğrencilik yıllarında dikkat dağınıklığı yaşayan ve derslerine odaklanmakta hayli zorluk yaşayan bir öğrenciydi. Bu da derslerinde başarılı olmasının önüne geçiyordu. Dikkatini uzun süreyle bir şeyi yapmak üzere toplayamayan Francesco Cirillo bu özelliğini değiştirmek yerine onunla uyumlu bir çalışma tekniği geliştirir ve bu şekilde ders çalışmaya başlar. İşte bu tekniğin adı pomodoro tekniğidir. Bu teknikte temel amaç çalışmaları fazla uzun olmayacak zaman aralıklarıyla gerçekleştirmek ve belirli aralıkla verilen molalarla çalışmaları desteklemektir. Bu tekniğe pomodoro tekniği denilmesinin sebebi Francesco Cirillo’nun çalışma sürelerini domates şeklindeki bir mutfak sayacını kullanarak hesaplamasıdır. “Pomodoro” kelimesi domatesin İtalyancasıdır.

Pomodoro Tekniğinin Temel Prensipleri

Pomodoro tekniğinin en önemli objesi “ ‘To Do Today’ list” yani “Bugün yapılacaklar listesi”dir. Öncelikle bu listeye gün içinde yapılacak çalışmalar ayırt edici olarak yazılır. Listenin her bir satırındaki göreve “pomodoro” adı verilir. Listeye yapılacaklar yazıldıktan sonra, yaygın olarak, 25 dakikalık süre ayarlanır. Ve 25 dakikalık çalışma başlar. Sürenin dolmasıyla birlikte sayaç zili çalar ve bir “pomodoro” tamamlanmış olur. Tamamlanan her “pomodoro”nun ardından listede karşısına bir tik atılır. Sayacın çalmasını takiben mola süresi başlamış olur.

“Bugün yapılacaklar listesi”nde 4’ten az “pomodoro” var ise aralar 3 ila 5 dakika arasında belirlenecektir. “Pomodoro” sayısı 4’ten fazla ise verilecek olan ara 15 ila 30 dakika arasında olabiliecektir. Aranın tamamlanmasının ardından bir sonraki “pomodoro” için süre başlayacak ve aynı süreç “pomodoro”lar tamamlanana kadar işlemeye devam edecektir. Böylelikle pomodor tekniğine uygun bir çalışma gerçekleştirilmiş olacaktır.

Pomodoro Tekniği Neyi Amaçlaktadır

Bu çalışma tekniğinde temel amaç, öğrencilerin zaman kullanımını doğru yapmalarıdır. Dikkat dağınıklığı yaşayan öğrencilerin sıkça kullanmaya başladığı pomodoro tekniği ile öğrenciler kısa sürelerle derse kanalize olarak çalışmayı verimli hale getirmektedirler. Pomodoro tekniği ile Francesco Cirillo, geleneksel çalışma metotlarına karşı çıkarak pek çok öğrenci için önemli faydaları bünyesinde barındıran bir teknik oluşturmayı başarmıştır. Son yıllarda popülaritesi hızla artmakta olan bu çalışma tekniği kapsamında yer alan domates şeklindeki sayaç pek çok uygulamayla akıllı cep telefonlarına kadar girmiştir.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!