PROBİYOTİKLER ‘DOST BAKTERİLERİMİZ’

19 Eylül 2017

PROBİYOTİKLER ‘DOST BAKTERİLERİMİZ’

Son günlerde probiyotik kelimesini sıkça duymaktayız. Peki nedir bu probiyotikler?

Probiyotikler ağız yolula alındığında kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikro-organizmalardır. Prebiyotikler ise sindirilmeyen ancak barsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayan  ve etkinliğini arttıran besin öğeleridir.

Probiyotikler kişinin barsak florasında dengeyi sağlayarak olumlu olarak etkileyen mikro-organizmalardır. Probiyotik gıda yeterli miktarlarda canlı probiyotik bakteri içeren gıdadır. Gıdanın raf ömrü süresince içindeki yararlı bakterileri içermesi gerekmektedir. Gıda tüketilinceye kadar içerdiği probiyotik mikroorganizmalarcanlı kalmalıdır.

Probiyotikler genellikle Lactic bacteria ailesinden olan Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptokokkus cinsi bakterilerdir.

Hangi Besinler Probiyotiktir ?

  • Probiyotik yoğurtlar,kefir ile ilgili görsel sonucuev yapımı yoğurt ile ilgili görsel sonucu
  • Ev yapımı yoğurtlar,
  • Peynirler,
  • Kefir,
  • Süt probiyotik kaynaklardır.

Probiyotiklerin bize yararlarına baktığımızda;

  • Patojen bakterilerin üremesini engeller ve patojen bakterilerin barsak yüzeylerine tutunmasını engelleyerek immün sistemi desteklemektedir.
  • Probiyotikler, kansere neden olan maddelerin zararlı etkisini azaltırlar.
  • Antibiyotiğe bağlı diyare, viral diyare ve seyahate bağlı diyarelerin engellenmesi ve tedavisindeprobiyotik kullanılmalıdır.

Antibiyotik kullanımı sonucu kişide görülen en yaygın komplikasyon ishaldir. Antibiyotiğe bağlı olarak kişinin barsak florası da bozulabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre antibiyotiğe bağlı ishallerde probiyotik kullanımı kişide olumlu yönde etki göstermiş olup, ishal sıklığı azaldığı görülmüştür. Bunun dışında viral orijinli ishalden, ve seyahat sonrası görülen ishalden korunma ve tedavide probiyotikler kullanılmaktadır.

  • Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit Hastalığı gibi İltihabi barsak hastalıklarında probiyotik tedavisiyle ilgili yapılan
    bir çok çalışmada olumlu sonuç alınmıştır. İleride yapılan daha çok çalışma ile probiyotiklerin bu hastalıklarda temel tedavi olması beklenmektedir.
  • Probiyotikler, serum kolesterol seviyesinde düşürücü bir etkiye sahiptir.

Bununla ilgili birçok görüş ortaya atılmıştır. Ancak en çok kabul edileni, probiyotikler safra tuzlarını serbest asitlere parçalayıp vücuttan atmaktadır. Böylece yeni safra asitleri sentezi kolesterolden olacağı için serum kolesterolü düşmektedir.

  • Antibiyotik kullanımı, yanlış beslenme ve sezeryan ile doğum kişinin doğal florasına zarar verdiği unutulmamalıdır. Bu kişilerde probiyotik kullanımı dengeli barsak florası için önemlidir.

Diyetisyeninize danışmadan kullanmayınız.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!