Su Kullanımına İlişkin Öneriler Nelerdir ?

08 Ağustos 2017

Ülkemiz 3 yanı su ile çevrili ve zengin yer altı su kaynaklarına sahip olsa da bu kaynaklar sınırsız değildir.

Ülkemiz 3 yanı su ile çevrili ve zengin yer altı su kaynaklarına sahip olsa da bu kaynaklar sınırsız değildir. Üstelik son yıllarda, uzun süreli yağışsız dönemlerin yaşanması doğal kaynakların da kurumasına sebep olmaktadır.

Suyun hayatın kaynağı olduğunu ve kaynakların sınırsız olmadığını bilmemize rağmen su tüketimi konusunda üzerimize düşeni yerine getirmiyoruz. Oysaki iklim değişikliği ve nüfus artışı, doğal kaynakların sanayileşme ve kentleşme sebebiyle kirlenmesi bu hızla arttığından gelecek yirmi yıl içinde su yoksunluğu çekecek bir ülkeye dönüşeceğimiz bilimsel bir gerçek.

Sadece Türkiye değil tüm dünya ülkelerinde su kaynaklarının korunması üzerine planlamalar ve çalışmalar yapılıyor. Peki vatandaşlar olarak bizler, su tasarrufunun önemi konusunda yeterince duyarlı davranıyor muyuz?

Küçük Adımlarla Dünyamızı Kurtarabiliriz

Su tasarrufu hepimizin aşina olduğu bir terim. Peki, su tasarrufu nedir gerçekten biliyor muyuz? Su tasarrufu aslında hayat kaynağımızın, koruma-kullanma dengesinin sağlanması için yapılan çalışmadır. Suyu tüketen bizler kullanma konusunda bilinçlenmezsek, ülke yönetimlerinin yapacağı hiçbir koruma planı işe yaramayacaktır.

Türkiye’de kişi başına düşen ortalama evsel su tüketimi 216 litreyi bulmaktadır. Araştırmalar, evde tükettiğimiz suyun yaklaşık %26’sı tuvaletlerde, %22’si çamaşır makinelerinde,  %17’si duşta, % 16’sı ise musluklarda kullandığımızı gösteriyor.

Bu veriler tasarrufa nereden başlamamız gerektiği konusunda bize mesaj veriyor. Mutfaktaki su tüketiminde ise oran bulaşık yıkama alışkanlıklarına göre değişiyor. Bulaşıklarda ise elde yıkama ile 126 litre su tüketilirken; bulaşık makinesi kullanımında 13 litre su tüketmekteyiz.

Su Tasarrufu Önerileri

Damlayan musluklardan kaybedilen su, tüketim kaynaklı değil tamamen israftır ve su tasarrufu nasıl yapılır diyorsanız bozuk muslukları tamir ettirerek işe başlayabilirsiniz. Dakikada tek bir damla ile yılda 12.500 litre boşa akar ve su israfı kadar ev ekonomisine de zarar verir. Evde su tüketimin en fazla yaşandığı alan olan tuvaletlerde, günde tek bir sifonla yılda 4 ton su harcanır. 6 litrelik rezervuarlar yerine tasarruflu modelleri tercih edebilir veya rezervuar haznesine dolu su şişeleri yerleştirebilirsiniz. Bu sayede rezervuar her seferinde daha az su alacaktır.

Su basınçlı duş başlıkları kullanmak, dişleri fırçalarken musluğu kapatmak, bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu kullanmak tasarruf için yapılabilecek diğer önlemlerdir. Sebze ve meyve yıkarken akan su altında yıkamak yerine bir kap su içinde yıkamak hem su tüketimini azaltır hem de kaptaki suyu çiçekler için kullanabilirsiniz.



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!