Tıbbi Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır. Nedir?

20 Eylül 2017

Tıbbi Sülük Tedavisi Nedir

Alternatif tıp üzerine çok konuşuldu ama tıbbi sülük ne, nasıl tedavi eder, ne gibi faydaları var?

Tıbbi Sülük Tedavisi

Tıbbi sülük tedavisi 2500 yıllık bir geçmişe sahiptir. M.Ö. 1567-1308 yıllarında Mısır’da firavunların mezar taşlarında bulunan resimlerde sülük tedavisine ait çizimlere rastlanmıştır. Bunun yanı sıra Hindularda ve Çin tıbbında da tıbbi sülük tedavisi uzun yıllardır kullanılmaktadır. Fransız hekim F. J. V Broussais bu konu birçok çalışma gerçekleştirmiştir. 1808 yılında yazdığı makale ile iltihaplı hastalıkların sülük tedavisi ile tedavi edilebileceğini ispatlamıştır ve bu uygulama tüm Avrupa’da yaygınlaşmıştır. Günümüzde tıbbi sülük tedavisi Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Özellikle Almanya, Rusya ve Fransa’da yüzlerce tedavi merkezi bulunmaktadır. Türkiye’de ise 2014 yılında sağlık bakanlığı tarafından hazırlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliği ile tıbbi sülük tedavisi resmileşmiştir.

Tıbbi Sülük Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tıbbi sülük tedavisinde Hirudo Verbana cinsi kullanılmaktadır. Ülkemiz de tıbbi sülük olarak adlandırılmıştır. Uygulamada kullanılanlar 0.5- 2.5 gr arasında değişmektedir. Hassas bölgeler için küçük boy sülük kullanılırken diğer bölgeler için orta ve büyük boy olanlar kullanılmaktadır. Sülük tedavisi uygulanırken ağrı, problem olan noktanın üzerine bırakılır ve sülük tedavisi ortalama 25-45 dakika arası sürer, tedaviden hemen sonra uygulama noktalarına bandaj yapılmalıdır. Uygulamadan sonra kanama süresi 4-12 saat arasında değişmektedir. Kanama durana kadar bandaj çıkarılmamalı ve duş alınmamalıdır..

Sülük Tedavisinin Kullanıldığı Bazı Hastalıklar

– Bazı Göz Hastalıkları  (Behçet hastalığı, Üveitler, Glokom, Makulopatiler, Sarı nokta hastalığı, Diyabetik retinopatiler,Hipertansif retinopatiler, Retinitis pigmentosa , Optik sinire ait problemler ve Optik atrofiler gibi gözün damar,sinir,makula ve retina hastalıkları)

– Varis ve venöz  damar sorunları

– Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklar

– Migren ve gerilim baş ağrıları

– Baş dönmesi,kulak çınlamaları ve meniere sendromu

– Her türlü kas ağrıları, fibromyaljiler, huzursuz bacak sendromu

– Boyun fıtığı, bel fıtığı,tendinit- tenosivonit- bursit iltihap ve ağrıları

– Dejeneratif sinir sistemi hastalıkları ve felçler (MS,ALS,PARKİNSON gibi…)

– Egzama,ürtiker,kronik deri hastalıkları,sedef hastalığı ve akneler

– Kronik hepatit ve karaciğer hastalıkları

– Depresyon ve fobiler

– Tüm bağışıklık sistemi hastalıkları ve kronik yorgunluk sendromu



Üye değil misiniz? Hemen kayıt olun!